SAP HANA en S/4HANA: een uitgebreide handleiding voor Enterprise Resource Planning

SAP-HCM-A-Comprehensive-HR-Solution-for-Modern-Enterprises

Introductie

Organisaties die hun concurrentievoordeel willen behouden, moeten op technologisch gebied voorop blijven lopen om concurrerend te blijven. Twee cruciale oplossingen die naar voren zijn gekomen als game-changers in bedrijfstechnologie zijn SAP HANA en SAP S/4HANA, beide gemaakt door de gerenommeerde Duitse softwaregigant SAP. Dit innovatieve aanbod heeft een fundamentele verandering teweeggebracht in de manier waarop bedrijven met data omgaan, hun activiteiten optimaliseren en strategische beslissingen nemen.

SAP-HCM-A-Comprehensive-HR-Solution-for-Modern-Enterprises

In deze uitgebreide verkenning gaan wij op reis om SAP HANA en SAP S/4HANA in hun geheel te begrijpen, de complexiteit ervan te onthullen, hun unieke kenmerken te onderscheiden en hun cruciale rol in de voortdurende evolutie van enterprise resource planning (ERP) te erkennen en databeheer.

SAP HANA uitpakken

In de kern vertegenwoordigt SAP HANA niets minder dan een paradigmaverschuiving in databasebeheer, waarbij de grenzen worden verlegd van wat ooit mogelijk werd geacht. Het fungeert als een geavanceerd in-memory databaseplatform dat zorgvuldig is ontworpen door SAP.

In tegenstelling tot conventionele schijfgebaseerde opslagsystemen maakt SAP HANA gebruik van de enorme kracht van Random Access Memory (RAM) om gegevens op te slaan en te verwerken. Deze architecturale metamorfose luidt een tijdperk in van ongeëvenaarde snelheid en flexibiliteit op het gebied van gegevenstoegang en -manipulatie.

Belangrijkste functies van SAP HANA

1. Realtime analyse: Een van de opvallende functies van SAP HANA is de inherente mogelijkheid om realtime gegevensanalyses uit te voeren. Dit stelt organisaties in staat om gebruik te maken van gegevens terwijl deze binnenkomen, waardoor snelle en goed geïnformeerde besluitvorming mogelijk wordt gemaakt.

2. Datacompressie: Een opmerkelijke functie van SAP HANA is de vaardigheid in datacompressie. Dit minimaliseert niet alleen de opslagvoetafdruk, maar zorgt ook voor een aanzienlijke verbetering van de algehele prestaties.

3. Geavanceerde analyses: SAP HANA pronkt met trots met robuuste ondersteuning voor geavanceerde analyses en machinaal leren en positioneert het als een onmisbare tool voor organisaties die worden gedreven door datagestuurde inzichten.

4. Integratie: SAP HANA integreert naadloos met talloze applicaties binnen het SAP-ecosysteem en daarbuiten, waardoor een harmonieus samenleven binnen ingewikkelde IT-landschappen wordt gegarandeerd.

Mogelijkheden om SAP HANA te gebruiken

De veelzijdigheid van SAP HANA manifesteert zich in een groot aantal scenario’s:

 • Snelle gegevensverwerking: Het platform blinkt uit als het gaat om snelle gegevensverwerking, waardoor analyses en rapportage naar nieuwe hoogten worden gestuwd door de latentie teniet te doen die traditioneel wordt geassocieerd met op schijven gebaseerde databases.
 • Realtime datagestuurde applicaties: Organisaties kunnen nu realtime datagestuurde applicaties ontwikkelen en implementeren die gebruik maken van de enorme snelheid en rekenkracht van SAP HANA.
 • Versnelling van transactionele verwerking: SAP HANA versterkt de transactionele verwerking aanzienlijk en belooft ononderbroken en efficiënte activiteiten in diverse bedrijfsfuncties.

Navigeren door SAP S/4HANA

SAP S/4HANA betekent een enorme sprong voorwaarts in de planning van bedrijfsresources en vormt een uitgebreide ERP-suite die zorgvuldig is gebouwd bovenop de formidabele basis van SAP HANA.

Als volwaardige ERP-oplossing breidt SAP S/4HANA zijn grenzen uit om verschillende bedrijfsprocessen te omvatten en te verbeteren. Het biedt organisaties een modern, efficiënt en flexibel platform dat op maat is gemaakt voor het digitale tijdperk.

Belangrijkste functies van SAP S/4HANA

1. Vereenvoudigd datamodel: S/4HANA vereenvoudigt en rationaliseert het datamodel, verwijdert met precisie de complexiteit en verbetert de efficiëntie van databeheer.

2. Moderne gebruikersinterface: Een gebruiksvriendelijke en intuïtieve interface is een kenmerk van S/4HANA, waardoor gebruikers moeiteloos kunnen navigeren en de mogelijkheden van het systeem kunnen benutten.

3. Realtime inzichten: Door gebruik te maken van de formidabele mogelijkheden van SAP HANA levert S/4HANA realtime inzichten, waardoor bedrijven in een oogwenk weloverwogen beslissingen kunnen nemen.

4. Branchespecifieke oplossingen: SAP heeft zorgvuldig branchespecifieke versies van S/4HANA samengesteld die tegemoetkomen aan de unieke vereisten van diverse sectoren zoals productie, gezondheidszorg en detailhandel.

Gebruiksmogelijkheden voor SAP S/4HANA

SAP S/4HANA vindt gunst in een rijk scala aan organisatorische contexten:

 • Integratie van bedrijfsprocessen: het speelt een cruciale rol bij het stroomlijnen en harmoniseren van bedrijfsprocessen tussen verschillende afdelingen, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor verhoogde operationele efficiëntie.
 • Verbeterde besluitvorming: De realtime inzichten en analysemogelijkheden van S/4HANA stellen organisaties in staat beslissingen van ongekende kwaliteit te nemen, waardoor ze zich behendig kunnen aanpassen aan de steeds veranderende markt.
 • Katalysator voor digitale transformatie: S/4HANA fungeert als hoeksteen in het grote mozaïek van digitale transformatie-initiatieven en biedt een modern ERP-platform dat zich moeiteloos aanpast aan de veranderende behoeften van bedrijven.

De behoefte aan SAP S/4HANA

 • Naarmate de complexiteit van het productportfolio van SAP groeide namen ook de uitdagingen op het gebied van systeemprestaties en data-analyse toe.
 • De traditionele SAP ERP-systemen, zoals R/3, waren geoptimaliseerd voor transactionele verwerking (OLTP) in plaats van analytische verwerking (OLAP).
 • Deze beperking leidde tot de ontwikkeling van stand-alone systemen zoals SAP’s Business Warehouse (BW) voor meer geavanceerde data-analyse.
 • Om deze beperkingen aan te pakken en de architectuur te stroomlijnen, introduceerde SAP SAP HANA. HANA, een afkorting van ‘ Hasso’s New Architecture’, is een nieuwe database die is ontworpen om gebruik te maken van de kracht van in-memory computing, kolomvormige gegevensopslag en parallelle verwerking.
 • Met HANA worden alle gegevens opgeslagen in het hoofdgeheugen waardoor de prestatieboetes die gepaard gaan met schijf-I/O worden geëlimineerd.
 • De kolomvormige gegevensopslag maakt efficiënte gegevenscompressie mogelijk, waardoor gegevens sneller kunnen worden opgehaald en geanalyseerd.

Het HANA-platform: in-memory computing en kolomvormige gegevensopslag

Het HANA-platform dient als basis voor SAP S/4HANA. Het maakt gebruik van in-memory computing, waardoor realtime gegevensverwerking en -analyse mogelijk is. Omdat alle gegevens in het hoofdgeheugen zijn opgeslagen kunnen organisaties informatie onmiddellijk openen en analyseren, waardoor de vertragingen die gepaard gaan met traditionele schijfgebaseerde systemen worden geëlimineerd.

Bovendien zorgt de kolomvormige gegevensopslagfunctie van HANA voor efficiënte gegevenscompressie. Dit betekent dat gegevens worden opgeslagen in een kolomsgewijs formaat, waardoor redundantie wordt verminderd en de opslagruimte wordt geoptimaliseerd. De door HANA gebruikte compressietechnieken maken het sneller ophalen van gegevens mogelijk, wat leidt tot verbeterde prestaties en reactievermogen.

SAP S/4HANA: de vernieuwde Business Suite

SAP S/4HANA is een bijgewerkte SAP Business Suite-versie gebouwd op het HANA-platform. Het erft alle voordelen van de HANA-database en biedt realtime analyses, snellere transactieverwerking en gestroomlijnde datamodellen. S/4HANA biedt een vereenvoudigde datastructuur, waardoor overbodige tabellen worden geëlimineerd en de dataconsistentie wordt verbeterd.

Bovendien introduceerde S/4HANA een nieuwe gebruikersinterface, bekend als Fiori. Fiori benadrukt een modern en intuïtief ontwerp waarbij flexibiliteit en mobiele toegankelijkheid centraal staan. De gebruikersinterface is op rollen gebaseerd, waardoor gebruikers toegang hebben tot relevante informatie en taken efficiënt kunnen uitvoeren. Fiori-apps kunnen worden aangepast om aan specifieke zakelijke vereisten te voldoen, waardoor een persoonlijke en gebruiksvriendelijke ervaring wordt geboden.

Overwegingen bij de overstap naar SAP S/4HANA

Als organisaties overwegen om naar SAP S/4HANA te migreren moeten er verschillende essentiële factoren in overweging worden genomen. Laten we drie primaire implementatieoverwegingen onderzoeken:

1. Definieer uw omvang en doelstellingen

Voordat u aan een S/4HANA-conversie begint is het van cruciaal belang om de omvang en doelstellingen van het project te definiëren. De eisen en prioriteiten van elk bedrijf kunnen verschillen, dus het is essentieel om de specifieke behoeften van uw organisatie te beoordelen. Bepaal welke bedrijfsprocessen en functionaliteiten cruciaal zijn voor uw bedrijfsvoering en prioriteer deze dienovereenkomstig. Dit zal helpen de implementatie te stroomlijnen en een succesvolle transitie naar S/4HANA te garanderen.

2. Plan voor gegevensmigratie en -integratie

Datamigratie is een cruciaal aspect van elke ERP-systeemtransitie. Bij de migratie naar S/4HANA moeten organisaties een soepel datamigratieproces plannen en uitvoeren. Dit omvat het in kaart brengen van de bestaande datastructuren aan de nieuwe S/4HANA-datamodellen en het garanderen van dataconsistentie en -integriteit tijdens de migratie.

Daarnaast is integratie met andere systemen en applicaties cruciaal voor een naadloze werking. Organisaties moeten de integratievereisten beoordelen en plannen maken om S/4HANA te integreren met bestaande systemen. Dit kan gepaard gaan met het opnieuw ontwerpen van interfaces, het opzetten van data-interfaces en het garanderen van systeemcompatibiliteit.

3. Bereid je voor op organisatieverandering

Bij de implementatie van SAP S/4HANA komt meer kijken dan alleen technische aspecten: het vereist een alomvattende benadering van verandermanagement in de organisatie. De overstap naar een nieuw ERP-systeem kan gevolgen hebben voor verschillende bedrijfsfuncties en -processen. Het is essentieel om medewerkers voor te bereiden op de verandering, adequate training en ondersteuning te bieden en eventuele zorgen of weerstanden aan te pakken.

Organisatorisch veranderingsmanagement moet ook een grondige analyse van bedrijfsprocessen omvatten waarbij gebieden voor verbetering en optimalisatie worden geïdentificeerd. Dit is een kans om workflows te stroomlijnen, overbodige processen te elimineren en de mogelijkheden van S/4HANA te benutten om efficiëntie en innovatie te stimuleren.

Conclusie

SAP HANA en S/4HANA vertegenwoordigen een paradigmaverschuiving in de planning van bedrijfsresources. De in-memory computing-mogelijkheden van HANA, gecombineerd met de gestroomlijnde functies van S/4HANA, bieden organisaties ongekende snelheid, flexibiliteit en analytische mogelijkheden.

Nu organisaties overstappen op S/4HANA zijn zorgvuldige planning, datamigratie en verandermanagement cruciaal voor een succesvolle implementatie. Het omarmen van SAP S/4HANA opent nieuwe mogelijkheden voor bedrijven om te gedijen in een snel evoluerend digitaal landschap.

Vergeet niet dat het omarmen van veranderingen en het benutten van de kracht van innovatie essentieel is om voorop te blijven lopen in de huidige competitieve zakelijke omgeving. SAP S/4HANA stelt organisaties in staat digitale transformatie te stimuleren, activiteiten te optimaliseren en nieuwe groeimogelijkheden te ontsluiten. Met de juiste strategie, implementatiepartners en een focus op continue verbetering kunnen bedrijven SAP S/4HANA inzetten om excellentie te bereiken en zichzelf te onderscheiden in het digitale tijdperk.

Artikel Categorieën

Tags

Over SISAR B.V.

SISAR is in 2014 opgericht in Nederland als een servicegerichte organisatie die IT-oplossingen en Managed Services aanbiedt. Dankzij onze diepgewortelde toewijding aan klanttevredenheid hebben we ons aanbod uitgebreid naar IT-consulting, om zo het hoogste niveau van zekerheid en tevredenheid te kunnen garanderen.

Picture of Maarten Jansen
Maarten Jansen
Maarten Jansen is a dynamic software developer known for his innovative approach to building scalable and efficient software solutions. With a background in computer science and extensive experience in full-stack development, John has contributed to the development of cutting-edge web applications and enterprise software systems. He is proficient in a variety of programming languages and frameworks, including JavaScript, Python, and React. Passionate about leveraging technology to solve complex problems, Maarten is committed to delivering high-quality software products that exceed client expectations.