SAP-gestuurde metamorfose van bedrijven: opvallende kenmerken en voordelen

Low-code development

Uit een recent onderzoek blijkt dat negen van de tien middelgrote bedrijven investeringen in ERP-oplossingen hebben geïmplementeerd of overwegen dit te doen.

SAP-gestuurde metamorfose van bedrijven: opvallende kenmerken en voordelen

Als de grootste ERP-leverancier ter wereld en het twaalfde grootste technologiebedrijf wordt SAP gebruikt door meer dan 400.000 ondernemingen in 150 landen.

Heeft u zich ooit afgevraagd wat het bedrijf tegenwoordig tot bloei heeft gebracht op de markt?

Dit artikel duikt in het boeiende verhaal van de hedendaagse functies van SAP en onderzoekt de belangrijkste factoren die het succes ervan bevorderen.

Wat is SAP?

Voordat we iets over de oplossing weten, moeten we eerst begrijpen wat SAP doet.

Het beheren en optimaliseren van hulpbronnen is van cruciaal belang in de dynamische en ingewikkelde wereld van het moderne bedrijfsleven. Dit is waar Enterprise Resource Planning (ERP)-systemen een revolutionaire oplossing vormen.

ERP is een uitgebreid softwareframework dat verschillende bedrijfsprocessen en -functies integreert in één enkel systeem.

SAP is een multinationaal softwarebedrijf dat bekend staat om het ontwikkelen van softwareoplossingen voor enterprise resource planning (ERP).

SAP, wat staat voor Systems, Applications and Products in Data Processing, werd opgericht in 1972. Het bedrijf werd aanvankelijk gevestigd in Mannheim, Duitsland.

De vroege focus lag op het ontwikkelen van software die bedrijfsprocessen voor ondernemingen kon standaardiseren en automatiseren. Hun eerste product, SAP R/98 genaamd, werd uitgebracht in 1973. In de loop der jaren heeft het bedrijf zijn productaanbod ontwikkeld en uitgebreid, met name op het gebied van enterprise resource planning (ERP).

De ERP-systemen van SAP zijn in de jaren negentig en het begin van de jaren 2000 enorm populair geworden, omdat bedrijven steeds meer de voordelen erkenden van geïntegreerde softwareoplossingen voor het beheer van verschillende activiteiten. De oplossingen speelden een cruciale rol bij het helpen van bedrijven bij het stroomlijnen van processen, het verbeteren van de efficiëntie en het verkrijgen van beter inzicht in hun bedrijfsgegevens.

SAP S/4HANA

In 2015 werd SAP S/4 HANA, de vierde generatie van SAP’s ERP-suite, uitgebracht. Het onderscheidt zich door zijn innovatieve architectuur en gebruikersgerichte aanpak.

S/4HANA beschikt over een intuïtieve, door Fiori aangestuurde gebruikersinterface die een ervaring op consumentenniveau garandeert. Het introduceert een gestroomlijnd datamodel, waardoor redundantie wordt geminimaliseerd en de data-integriteit wordt verbeterd.

De in-memory database biedt directe gegevenstoegang, wat realtime besluitvorming ondersteunt. Het resultaat is geoptimaliseerde processen, verhoogde efficiëntie en minder handmatige arbeid.

SAP-modules met Operational Excellence

SAP-oplossingen zijn onderverdeeld in verschillende modules, die elk specifieke bedrijfsfuncties en -processen behandelen. Hier is een overzicht van enkele prominente SAP-modules:

 • Finance and Controlling (FICO) : Het verzorgt financiële boekhoudprocessen waaronder het grootboek, crediteuren, debiteuren, activaboekhouding en financiële rapportage. De CO-module richt zich op management accounting en het beheersen van de kosten. Het helpt bij het volgen van de kosten, het uitvoeren van kostentoewijzingen, budgetteren, winstgevendheidsanalyses en interne rapportage.
 • Sales and Distribution (SD) : Deze module beheert de verkoopprocessen van bestelling tot levering. Het omvat orderverwerking, prijzen, voorraad en klantenbeheer.
 • Materials Management (MM) : De MM-module houdt toezicht op het inkoop- en voorraadbeheer. Het omvat inkoopaanvragen, inkooporders, goederenontvangsten en factuurverificatie.
 • Production Planning (PP) : Het verzorgt de productieprocessen inclusief planning, planning en uitvoering van productieactiviteiten. Het zorgt voor een geoptimaliseerde productie en toewijzing van middelen.
 • Human Capital Management (HCM) : De HCM-module omvat personeelsbeheer, salarisadministratie, uitkeringsadministratie, tijdbeheer en organisatiebeheer. Het helpt bij personeelsbeheer en HR-processen.
 • Quality Management (QM) : Deze module richt zich op kwaliteitscontrole en -borging in productie- en inkoopprocessen. Het omvat kwaliteitsplanning, inspectie en melding van defecten.
 • Plant Maintenance (PM) : De PM-module beheert het onderhoud van apparatuur en faciliteiten. Het omvat onderhoudsplanning, werkorderbeheer en preventief onderhoud.
 • Customer Relationship Management (CRM ): CRM verbetert de klantbetrokkenheid door klantinteracties, verkoop-, marketing- en serviceactiviteiten te beheren.
 • Supplier Relationship Management (SRM) : stroomlijnt de samenwerking met leveranciers, inkoop- en sourcingprocessen. Het helpt bij leveranciersevaluatie en contractbeheer.

Belangrijkste voordelen van SAP die u moet kennen

ERP-oplossingen bieden een concurrentievoordeel in de snel veranderende omgeving van de software-industrie door de bedrijfsvoering te optimaliseren, datagestuurde beslissingen mogelijk te maken en naadloze samenwerking te bevorderen.

Terwijl softwarebedrijven door de complexiteit van het digitale tijdperk navigeren, ontstaan ERP-systemen als onmisbare hulpmiddelen voor duurzame groei en innovatie.

Het uitgebreide gebruik ervan strekt zich uit over verschillende sectoren, voornamelijk vanwege de vaardigheid in het efficiënt optimaliseren van end-to-end bedrijfsprocessen. Door duidelijkheid te bieden over standaardapplicaties, branchespecifieke oplossingen, technologie en platforms faciliteert SAP afstemming en ontwerp volgens organisatiestrategieën.

Bovendien stelt SAP organisaties in staat om hun bedrijfsprocessen moeiteloos te verbinden met operationele en functionele data. Deze integratie stelt hen op hun beurt in staat de kwaliteit van de klantervaringen die zij bieden te verbeteren.

 • Het handmatig bijhouden van statistieken zoals verkoopmarges wordt complex naarmate het bedrijf groeit. SAP automatiseert processen waardoor snelle gegevenstoegang en gesynchroniseerde metrische rapporten mogelijk zijn.
 • SAP ERP verlaagt de beheerkosten door realtime gegevens aan te bieden voor operationele controle, verstoringen te verminderen en de besluitvormingssnelheid te verbeteren.
 • Door records in SAP te centraliseren wordt duplicatie tegengegaan waardoor nauwkeurige, transparante gegevens worden gegarandeerd. Het systeem vergemakkelijkt het monitoren van diverse activiteiten, waardoor de duidelijkheid en taakevaluatie worden vergroot.
 • SAP ERP beperkt repetitieve taken waardoor de productiviteit, de gegevensnauwkeurigheid en het procesoverzicht in verschillende bedrijfssegmenten worden vergroot.
 • SAP ERP geeft prioriteit aan klantgerichtheid en biedt flexibele implementatieopties. Verkoopvertegenwoordigers hebben toegang tot realtime gegevens op meerdere apparaten, waardoor de productiviteit en effectiviteit worden verbeterd.

Concluderen

ERP-oplossingen bieden een concurrentievoordeel in de snel veranderende omgeving van de software-industrie door de bedrijfsvoering te optimaliseren, datagestuurde beslissingen mogelijk te maken en naadloze samenwerking te bevorderen.

Terwijl softwarebedrijven door de complexiteit van het digitale tijdperk navigeren, treden ERP-systemen naar voren als onmisbare hulpmiddelen voor duurzame groei en innovatie.

Te midden van de voortdurende beproevingen van het hedendaagse zakenleven komt SAP naar voren als een baken dat licht werpt op de route naar effectieve, baanbrekende en duurzame operationele strategieën.

Neem contact op met SISAR voor meer informatie.

Artikel Categorieën

Tags

Over SISAR B.V.

SISAR is in 2014 opgericht in Nederland als een servicegerichte organisatie die IT-oplossingen en Managed Services aanbiedt. Dankzij onze diepgewortelde toewijding aan klanttevredenheid hebben we ons aanbod uitgebreid naar IT-consulting, om zo het hoogste niveau van zekerheid en tevredenheid te kunnen garanderen.

Picture of Maarten Jansen
Maarten Jansen
Maarten Jansen is a dynamic software developer known for his innovative approach to building scalable and efficient software solutions. With a background in computer science and extensive experience in full-stack development, John has contributed to the development of cutting-edge web applications and enterprise software systems. He is proficient in a variety of programming languages and frameworks, including JavaScript, Python, and React. Passionate about leveraging technology to solve complex problems, Maarten is committed to delivering high-quality software products that exceed client expectations.